Skole for børn med særlige behov får levende facade

Skole for børn med særlige behov får levende facade

CASE STUDY

Nem, attraktiv og lav vedligeholdelse – det var kravene til facaden på tilbygningen til en specialskole i Pfarrkirchen, Bayern. Løsningen blev en ventileret facade med Rockpanel Colours facadebeklædning. Tre forskellige nuancer af grøn og de uens pladeformater med skrå samlinger skaber en varieret og levende beklædning.

Med fokus på særlige uddannelsesbehov er Betty-Greif et vigtigt element i Rottal-Inn distriktets uddannelsessystem. Skolen har ti klasser og en heldagsklasse fordelt på ni klassetrin, og en række forberedende grupper med hver ti elever. Den oprindelige bygning blev opført i 1980'erne, og med 150 elever havde den nået sin maksimale kapacitet. Skolen havde et samlet budget på lidt under fem millioner Euro til at udvide med 450 m² og renovere de eksisterende bygninger.

Ombygning i skoletiden

Opgaven kom i udbud, og valget faldt på konceptet fra COPLAN AG, et uafhængigt ingeniørfirma fra Eggenfelden med betydelig ekspertise inden for skolebyggeri. Projektet omfatter en udvidelse med fladt tag, bestående af to fløje. Vestfløjen har forbindelse til den eksisterende bygning, mens nordfløjen blev hævet for at give plads til en ekstra etage, som fortsætter fra den eksisterende bygning. Denne fløj hviler på søjler over en skråning. Det har gjort det muligt at udvide den eksisterende legeplads, hvor en baldakin blev tilføjet til beskyttelse mod vejr og vind. Designet skabte gode betingelser til at støtte børnene og sikrede samtidig en optimal forbindelse til den eksisterende bygning.

Rockpanel facadebeklædning overbeviste over hele linjen

Beslutningen om at anvende Rockpanel facademateriale blev truffet efter en omfattende udvælgelsesprocedure. Forskellige facademuligheder blev drøftet. I de oprindelige arkitekttegninger bestod beklædningen af træ. Risikoen for høje driftsomkostninger på lang sigt bekymrede entreprenøren, og derfor søgte man efter andre løsninger. Desuden mente entreprenøren, at et livligt og børnevenligt facadedesign havde stor betydning. Valget faldt på Rockpanel på grund af det varierede udvalg af farver, den nemme håndtering og bæredygtigheden. "Det var det helt rigtige produkt til vores formål på Betty-Greif," understreger Torsten Mehlsteibl, statscertificeret tekniker med ansvar for planlægning og byggepladsledelse hos COPLAN AG. Planlæggerne var også på sikker grund med hensyn til brandsikring: Standard Rockpanel facadeplader opfylder europæisk brandklasse B-s1, d0 (i henhold til EN 13501-1). I sammenligning med andre materialer til facadebeklædning er de også et miljøvenligt alternativ. BRE Global Institute, som indgår i det britiske forsknings- og certificeringscenter Building Research Establishment, er anerkendt over hele verden for sine uafhængige ekspertvurderinger. De har bekræftet Rockpanel facadebeklædningens miljøkvaliteter ved at give dem klassifikationen A+ / A.

Det brede farvesortiment var afgørende

Arkitekt Dietmar Wöhler, designarkitekt hos COPLAN AG, blev overbevist af det brede sortiment, den varierede farvepalet og de mange designmuligheder med Rockpanel facadebeklædning. Alt dette gav arkitekten et bredt udvalg af designmuligheder at vælge imellem. Man valgte at benytte Rockpanel Colours, som tilbyder en næsten ubegrænset farvepalet, hvor 50 standardfarver kan leveres direkte fra lager. Ved mængder fra 100 m² kan producenten fremstille stort set enhver RAL/NCS farve, man måtte ønske. "I betragtning af det brede farvesortiment fra Rockpanel gik vi væk fra ideen om en træ-lignende facade til fordel for designfrihed," siger arkitekt Dietmar Wöhler.

Resultatet blev en facade i tre forskellige grønne nuancer, alle specialfarver i kvaliteten 8 mm Durable. De blev monteret uregelmæssigt for at give en varieret og levende facade. De skrå samlinger underbygger effekten, så man undgår en mere spartansk og monoton klimaskærm løsning. "Rockpanel facadebeklædningen leveres i stort set alle RAL-farver, og de er meget nemme at arbejde med. Derfor kunne facaderne installeres som planlagt," forklarer arkitekten begejstret.

Ekstra lag til ekstra beskyttelse

For at opfylde entreprenørens ønske om en facade med lav vedligeholdelse fik facadepladerne et ekstra beskyttelseslag. Det gennemsigtige ProtectPlus lag er vandafvisende og forstærker pladernes selvrensende egenskaber. Snavs sætter sig ikke fast på overfladen, men skylles væk af regn eller vand. Pladerne holder sig rene, og selv graffiti, som man ofte finder på skoler, fjernes let med Rockpanel graffitirens.

Tilbygningen er en forbedring af Betty-Greif skolen. "Farverne er altid friske og klare," siger Fritz Preisinger, skoleleder for Betty-Greif-skolen, når han fortæller om den vellykkede gennemførelse af konceptet, og tilføjer: "Selv når det regner, og solen ikke skinner, så glimter det grønne stadigvæk." Den generelle renovering af Betty-Greif skolens gamle bygning er planlagt til foråret 2018.

Back