Ventilerede facade konstruktioner

Ventilerede facade konstruktioner

Fordelene ved at arbejde med Rockpanel facadeplader omfatter også fleksibiliteten i en to lags konstruktion til ydermuren. Herved kan det ventilerede luftrum mellem de to lag skabe og opretholde et behageligt indeklima.

Underkonstruktion af træ

For at sikre korrekt anvendelse og en langtidsholdbar installation på en underkonstruktion af træ, skal den være i overensstemmelse med følgende krav:

  • Rammekonstruktioner i træ og brædder, der fastgøres til murstens- eller betonmure skal konstrueres i overensstemmelse med EN 1995-1-1:2004 og bevares i henhold til EN 351-1 og EN 460.
  • Trækonstruktionen skal have passende understøttelse for at forhindrer deformering.
  • Når trærammer eller lægter behandles med træbeskyttelsesmidler, skal det sikres, at behandlingen er gennemført, før den udvendige beklædning monteres.
  • Trælægternes dimensioner skal være mindst 28 x 70mm i samlingerne og 28 x 45mm ved mellemliggende understøtninger.
Ventileret underkonstruktion af træ Ventileret underkonstruktion af træ

Underkonstruktion af aluminium

For at sikre korrekt anvendelse og en langtidsholdbar installation på en underkonstruktion af aluminium skal denne være i overensstemmelse med følgende krav:

  • Minimumstykkelsen for aluminiumsprofiler er 1.5 mm.
  • Aluminiumslegeringen er AW-6060 i henhold til EN 755-2:
    - værdien Rm/Rp0.2 er 170/140 for profil T6
    - værdien Rm/Rp0.2 er 195/150 for profil T66
Ventileret underkonstruktion af aluminium Ventileret underkonstruktion af aluminium

Muligheder ved ventilerede konstruktioner

Konstruktioner med åbne samlinger

Ved en åben konstruktion skal de vandrette samlinger have en samling på mindst 5 mm. De lodrette samlinger lukkes automatisk af den bagvedliggende lodrette underkonstruktion, hvis den er på minimum 5 mm. For at sikre træets holdbarhed skal de lodrette lægter være godt beskyttet mod regnvand. Det kan også gøres med et bånd af Rockpanel materiale, der fungerer som tætning til beskyttelse af lægter.

Ved åbne fuger på en bærende konstruktion af træ skal konstruktionen afsluttes bag de lodrette lister med en diffusionsåben vandskyende folie, der ikke “arbejder” kapillært, og som er UV-fast. Hulrummet mellem Rockpanel pladerne og folie skal være mindst 28 mm (standardtykkelse for trælægterne). Ved fastgørelse med Rockpanel Tack-S på et Rockpanel bånd skal hulrummet være mindst 39mm (28mm lægtetykkelse plus 8mm Rockpanel bånd plus 3mm EPDM skumfugebånd dobbeltsidig, i henhold til ETA). I en brandsikker konstruktion med FS-Xtra, fastgjort på en underkonstruktion af aluminium, skal hulrummet være minimum 40mm.

Konstruktioner med åbne samlinger
Konstruktioner med lukkede samlinger

I en lukket konstruktion lukkes de vandrette samlinger med en profil, som regel som en stol- (A profil) eller næseprofil (B profil, halvlukket). Det betyder, at regnvand afledes fra ydersiden af den udvendige beklædning. Denne konstruktion kræver stadig et hulrum på 28 mm og en fortsat åbning på mindst 5 mm ved toppen og bunden af konstruktionen. De lodrette samlinger lukkes automatisk af den bagvedliggende underkonstruktion. For at sikre træets holdbarhed skal de lodrette lægter være godt beskyttet mod regnvand. Dette kan gøre med et UV- og vejrbestandigt EPDM skumfugebånd. Ved en lukket samling behøver tapen ikke at være synlig. Det kan også gøres med et Rockpanel bånd.

Konstruktioner med lukkede samlinger
Konstruktioner med Rockpanel Lines²

Når Rockpanel Lines² er specificeret, dækkes de vandrette samlinger automatisk af den overliggende plade, og der kræves ingen yderligere efterbehandling af samlingen. På den lodrette underkonstruktion bør der påføres vejrbestandigt EPDM skumfugebånd til beskyttelse af underkonstruktionen. Når der bruges monteringsclips til fastgørelse af Lines² S 8 og Lines² XL 8, anbefales det ikke at beskytte trælægterne med vejrbestandig EPDM skumfugebånd.

Vi anbefaler, at der holdes en samlingsbredde på mindst 3 mm mellem pladematerialet. Trælægterne skal være i overensstemmelse med EN 1995-1-1:2004 og behandlingen skal være i overensstemmelse med  EN 351-1 og EN 460. Med Lines² 8 mm monteret, så de kan afmonteres, kan hver enkelt plade sikres vandret og lodret. Selvom materialet er sikret, kan de stadig udskiftes enkeltvist. Hvis der benyttes vandret sikrede fastgørelser, vil der automatisk være en lille, lodret samling på 3 mm mellem pladerne.

Konstruktioner med Rockpanel Lines²
Kontakt os og modtag teknisk support for produkter og service
Kontakt os og modtag teknisk support for produkter og service

Kontakt os og modtag teknisk support for produkter og service

Har du et andre eller mere teknisk spørgsmål, som der ikke er svar på ovenfor? Kontakt os, vi hjælper med glæde.

Rockpanel facademateriale er i stigende grad specificeret af arkitekter og byggeledere, der ønsker termiske, visionære og vandtætte produkter. Dette er for at sikre et sundt indeklima, som mennesker kan bo og arbejde i.
Back