Rockpanel, smukt på linje med Antwerpens Masterplan for Mobilitet

Inden for rammerne af ”Masterplan for Mobilitet, Antwerpen 2020” er der på bestilling af transportfirmaet “De Lijn” bygget et nyt remisekompleks, der er omdrejningspunktet for de nye sporvognsforbindelser mellem byens centrum og den østlige periferi. Bygningen er tegnet af tegnestuen ARCHILES i Geel (projektarkitekt Steven Donné), der med Rockpanel fandt inspiration og materiale til at give sin idé form på en effektiv, bæredygtig og æstetisk ansvarlig måde.

”Den nye remise er først og fremmest et funktionelt projekt," siger arkitekt Donné. ”Det er tegnet på basis af en konkret plan over sporene. Der skal være blandt andet plads til 5O sporvognsholdepladser. Sporvognene skal kunne køre let ind og ud. Og der skal tages hensyn til en fremtidig udvidelse af både sporstrukturen og selve bygningen. Komplekset omfatter en stor remise, et værksted og en kontorbygning. Det var hensigten, at disse dele tilsammen skulle udgøre én pladsbesparende, vedligeholdelsesvenlig og omkostningseffektiv helhed, og det er lykkedes for os."

Rockpanel og mobilitetens dynamik

Rockpanel var fra begyndelsen af en del af arkitektplanen. "Rockpanel hænger som et gardin omkring bygningen. Facadepladens unikke bøjelighed gjorde det muligt at få præcis den ønskede bølgende bevægelse ind i strukturen. Bygningen er så at sige et akkompagnement til trafikken. Den opfattes med sporvognens dynamik som udgangspunkt."

Rockpanel pladerne er monteret hen over hinanden. Derved opstår der et stramt, men dog dristigt linjespil, der bogstavelig talt 'understreger' bygningens funktion. I kappen blev der indsat et specifikt element, der refererer til “De Lijns” logo. Arkitekt Donné: "I logoet sidder der en mørk plet, en børste. Den ville vi integrere organisk i facaden ved at anbringe perforeringer og ’plade samlinger’. Om dagen ser du straks farveforskellen. Om aftenen og om natten stråler lyset indefra og ud, så præcis denne del af logoet bliver synligt."

 Resultatet af et vedvarende samarbejde

Muligheden for at perforere pladerne, samt det at det var så nemt at lim-montere pladen og dens vedligeholdelsesvenlige karakter, var ekstra grunde til at vælge Rockpanel. Men hvad arkitekt Donné også og især fremhæver, er Rockpanels evne til at 'tænke med'. "Folkene fra Rockpanel har medvirket enormt til at gøre det umulige muligt. Vi har jævnligt siddet omkring bordet med alle de involverede parter, for sammen at finde gennemførlige løsninger. Således er der aktivt blevet søgt efter graden af perforering for at kunne vurdere effekten konkret. Rockpanel har også bygget en prøveopstilling, så det hele blev synligt og målbart."

Rockpanel Metallics som metafor for “De Lijn”

Rockpanel Metallics viste sig at være det bedste svar på arkitektens dekorative idéer og ønsker.” Der er et meget smukt lysspil i Rockpanel Metallics. Præcis som vi ønskede det. Pladen har alle basisproduktets fordele og karakteristiske egenskaber og er antigraffiti-behandlet - ikke uden betydning for en offentlig bygning ... "

Resultatet er et kompleks, hvor sporvognen måske er ”helten”, men komplekset charmerer og fascinerer også “De Lijns” medarbejdere, passagererne, og de forbipasserende. Et usædvanligt eksempel på kreativitet, effektivitet og bæredygtighed, undertegnet: “De Lijn”, ARCHILES tegnestue og Rockpanel.

rockpanel