Energibesparelse forbedrer liv

ROCKWOOL og Rockpanel har indgået et samarbejde  om at udvikle et  high performance, brandhæmmende faceadebeklædningsprojekt, som har omdannet tre høje bolighøjhuse for Sandwell Metropolitan Borough Council i ’The Midlands’ i England. 

Udfordringen 

The Crofts i Smethwick består af 270 boliger og tre boligblokke. Bebyggelsen er placeret ved  en hovedåre ind til byen Birmingham i et distrikt, der kom på en 12. plads ud af 326 i en landsdækkende undersøgelse om nedslidste byområder  fra 2010. Boligblokkene, der oprindeligt blev bygget i 1960'erne, var overordnet  i dårlig stand og bar præg af meget slid på bygningsvægge, vinduer, tagdækning og altaner. På grund af manglende vægisolering viste de sig også at være meget vanskelige at opvarme, og det var særligt udfordrende at holde varmen for de lejere, der ikke havde råd til at betale varmeregningerne. 

Renoveringen af The Crofts gjorde det muligt for byrådet i Sandwell forny ikke kun  at forny højhusene, men også  hele byområdet, fordi de ønskede at give beboere og lokalsamfund en  følelse af stolthed over deres omgivelser.

Løsningen 

Det to-årige projekt, som kostedeentreprenøren Keepmoat Regeneration 11 mio. engelske pund, , , medførte en dramatisk renovering af hver eneste blok – fra top til bund -  i The Crofts. 

De betydelige forbedringer omfattetede en konvertering fra fladt tag til sadeltag med solpaneler, nye vinduer,  imponerende nye altanbeklædninger, nyindrettede fællesarealer, fjernelse af asbest og installation af en yderst effektiv, æstetisk attraktiv og ikke-brændbar isoleret facadebeklædning, som bleveveret af søstermærkerne ROCKWOOL og Rockpanel.

Det var isoleringsplader i stenuld til ventilerede facader fra ROCKWOOL, der blev anvendt til The Crofts. De giver komfort og tæthed og er udviklet specifikt til denne type højhusudvikling. Isoleringspladerne er lavet af stenuld, som er et ROCKWOOL isoleringsprodukt, der bruges på ventilederede facader og har A1-mærket, hvilket betyder at det har optimal brandfasthed. En af fordelene er endvidere, at pladerne har høj modstandsdygtighed mod vind og regn når der bygges, hvilket – sammen med det minimale antal påkrævede fastgørelser – gør installationen hurtigere og lettere for entreprenører. I The Crofts er produktet fastgjort med tætte stødsamlinger for at levere effektiv varmeisolering, samtidig med at det minimerer det varmetab, der kan opstå som følge af huller mellem isoleringspladerne.

Til den ydre beklædning er den ekstra brandfaste facadeplade Rockpanel FS-Xtra blevet brugt til at give projektet en attraktiv æstetisk finish. Rockpanel FS-Xtra-pladerne – der er monteret oven på en støttekonstruktion af aluminium og som fastgøres med blindnitter – opfylder i kombination med ROCKWOOLs stenuldprodukter kravene til europæisk brandklasse A2-s1, d0. 

Pladerne vejer også meget lidt i forhold til andre pladematerialer og kan nemt bearbejdes på arbejdspladsen uden brug af specialværktøj. Dette sparer installationstid og omkostninger.  Rockpanel FS-Xtra-pladerne, der på dette projekt er monteret af Astley Facades, fås i en bred vifte af forskellige overflader og farver. En blanding af levende Rockpane-lfarver, såsom RAL 3009 og 5011, er blevet leveret til The Crofts.

Resultatet 

"Vi er meget stolte af det arbejde, vi har udført  på The Crofts," usiger en talsmand fra byrådet i Sandwell. "Forbedringerne har haft en stor indvirkning på både blokkenes indre og ydre udseende, såvel som den lokale ’skyline’. Og den  forbedrede isolering, der skabes af den iøjnefaldende facadebeklædning, vil reducere lejernes varmeregninger".

Forbedringer vil resultere i et enormt fald i energiforbruget. Byrådet i Sandwell vurderer faktisk, at der i alt vil blive sparet ca. 9.600 tons kulstof hvert år. 

The Crofts har vundet to CSR-priser, herunder en bronzemedalje til International Corporate Social Responsibility Awards i 2015 og en førstepræmie i kategorien Delivering Social Value ved  National Federation of Builders Awards i 2016.  

Overordnet set har projektet opnået   stor indvirkning på lokalsamfundet. De tre boligblokke er ikke kun blevet visuelt omdannet, de er nu mere energieffektive og  er et tegn på håb for både lejere og samfundet som helhed i Smethwick.

Faktadokument

Klient Sandwell Metropolitan Borough Council
Hovedentreprenør Keepmoat Regeneration
Lokalitet Smethwick, Birmingham
Bygningsbrug Residential flats
rockpanel