En naturtro facade i harmoni med omgivelserne

Familieforetagnet BRUNNER, beliggende i Eggenfelden, Tyskland, har siden 1946 udviklet og fremstillet brændeovne og pejse i høj kvalitet. Da firmaet i 2010 besluttede at gå ind i produktionen af opvarmnings- og vandvarmersystemer, blev pladsen for trang, hvilket medførte specificeringen af en helt ny facilitet. Den lokale arkitekt professor Markus Frank architect stod for designet af de to nye bygninger, som både inde og ude overrasker med en innovativ håndværksmæssig udførelse af særpræget karakter. Den usædvanlige facade passer godt til BRUNNER virksomhedens fremtidsorienterede natur.

Der blev designet en ny kontorbygning på 4500 m², med et attraktivt arbejdsmiljø og en ny varmeteknologi – sidstnævnte til udvikling, udstilling og opbevaring af BRUNNER produkter. Bygningen huser undervisningslokaler til ansatte og kunder, konstruktions- og kontrollaboratorier samt lokaler til lager og forsendelse. Den centrale rolle med træ som forbrændingsmateriale til produkter fra BRUNNER, afspejles i begge bygningers naturlige design og beklædningen af Rockpanel plader. Bygningernes besøgende oplever en fantastisk følelse af plads – loftshøjder på over ni meter, imponerende lofthvælvinger og store betonområder kombineret med naturlige, varme materialer som stampet ler og solidt træ, der giver et uforglemmeligt indtryk.

Fleksibelt som træ og stilfuld som cortenstål

Bygningen har et varmt og naturligt udtryk. Anvendelse af cortenstål og store tagspåner blev også overvejet som beklædningsmaterialer. Det var afgørende, at beklædningen skulle passe til bygningens klare stil uden at overskride budgettet. Arkitekt professor Markus Frank kom frem til forskellige løsninger: ‘Til facaden overvejede vi træ eller toner i rustent jern. Stablet brænde er jo en integreret del af BRUNNER produkter.

Bygningsmaterialer er kun miljørigtige, hvis de er kompatible med deres omgivelser og det fremherskende klima. Ligesom ved klassiske træfacader, skulle der være en vis forvitringseffekt.’

Naturtro, enestående og robust

Professor Frank fandt den perfekte løsning med Rockpanel Natural. Sollys giver disse robuste facadeplader, på basis af basaltsten, en naturlig forvitring. Ligesom træ gennemgår forvitring og patina, bliver de ubelagte pladers gulgrønne farve mørkere efter cirka seks uger og udvikler sig med tiden til en naturlig og enestående facade.

Offices and factory of the Brunner family business in Eggenfelden, Germany with Rockpanel Natural exterior cladding

Projektinformationer

Bygherre
Ulrich Brunner GmbH, Eggenfelden, Tyskland

Arkitekt
Prof. Markus Frank, frank architekten GmbH, Eggenfelden, Tyskland

Entreprenør
Mangertseder Zimmerei & Holzbau GmbH, Arnstorf, Tyskland

Facadebeklædning
Rockpanel, Roermond, Holland

Moderne isolering

Firmaet, Mangertseder Zimmerei & Holzbau GmbH, fik tildelt opgaven at sikre moderne varmeisolering, og installerede hertil diffusionsåbne isoleringsplader af ubrændbar stenuld (ROCKWOOL Fixrock 035). Rockpanel Natural facadeplader blev fastgjort til en underkonstruktion af træ. Underkonstruktionens omfang og opstilling skulle tilpasses det helt specielle design, som professor Frank og hans kunde havde udarbejdet.

Adm. direktør Ralf Mangertseder erindrer: ‘Monteringsplanen blev kontinuerligt tilpasset i samråd med kunden, og vi fremlagde forskellige muligheder for opsætning. Men belønningen for dette engagement var ikke til at tage fejl af - en helt igennem enestående facade, som både er moderne og naturtro, og som passer perfekt til kerneværdierne i virksomheden BRUNNER. V-profilerne og samlingsmønsteret på facadepladerne til højre og venstre for hovedindgangen minder om stiliserede træer, præcis efter Brunners ønske’.

Brugervenlighed

‘I alt har vi installeret over 6.268 m² 10 mm Rockpanel Natural plader," forklarer han. “Og vi er meget imponerede over materialernes brugervenlighed, specielt med hensyn til skæring af pladerne til den varmeteknologiske bygning. Selvom pladerne er produceret på baggrund af basalt og således er meget stærke, er de lige så nemme at arbejde med som træ. Pladerne kan endda bearbejdes med de samme værktøjer som ved træ.

Idet materialerne farves naturligt og er uimodtagelige over for fugt, var det ikke nødvendigt at efterbehandle eller forsegle hverken tilskårne kanter, borehullerne over vinduerne eller røglemme. Alle plader blev nemt monteret med skruer i samme nuance.’

Nuancer af antracit

Ralf Mangertseders team anvendte antracitgrå Rockpanel Colours plader (RAL 7016) til beklædning af broen mellem kontorbygningen og den varmeteknologiske bygning. Den grå farve giver en god kontrast til de to bygningers varme, brune toner. Ulrich Brunner er meget tilfreds med resultatet: "Vi værdsætter individualitet og har på alle måder en helt enestående virksomhedskultur. Derfor tog vi os tid til at udvikle en meget individuel og minimalistisk facade til vores smukke kontorer og showroom. Bygningen er imponerende uden at være pompøs – sådan ville vi have det, og det er sådan, vores kunder oplever den’.

rockpanel