Tidligere omsorgscenter får nyt liv

Zorggroep-plejegruppen drev omsorgscenteret Berkele Heem, der tilbød pleje døgnet rundt i Limburg, Horst i Holland. Men de gamle boliger og faciliteter kombineret med nedgang i kvalificerede beboere betød, at centeret ikke havde nogen fremtid i dets aktuelle form.

Da bygningen fra 1986 er relativ ny, var sanering en mere passende løsning end at rive bygningen ned. Plejegruppen flyttede ud af Berkele Heem og boligforeningen Wonen Limburg købte ejendommen med ønske om at omdanne den fireetagers bygning til et lejlighedskompleks. Bygningen blev omfattende renoveret og fik nyt liv som boligkomplekset ‘‘t Bakenshof’ med et nutidigt, udvendigt ansigtsløft ved hjælp af Rockpanel Stones facadebeklædning.

12 lejligheder er reserveret til den mentale sundhedsudbyder GGZ, der tilbyder beskyttede boliger. Tre ud af 29 almennyttige boliger øremærkes til unge mellem 18 og 23 år. Wonen Limburg sigter mod at styrke atmosfæren i komplekset ved at lade generationerne møde hinanden og få dem til at arbejde sammen om at vedligeholde de offentlige områder. Det er ikke bare godt for atmosfæren, det er også økonomisk ansvarligt, da det mindsker serviceomkostningerne.

Naturlig brandsikring

Renovationsprojektet blev afsluttet i oktober 2017. Man kan måske kende bygningen ude fra, men indvendig er alting anderledes. Det tidligere omsorgscenter blev indvendigt fuldstændig ombygget, hvordan eksisterende struktur blev lavet til nye lejligheder. Hovedindgangen er blevet flyttet et par meter, og en udbygning med restaurant og plejecenter er væk. Området foran hovedindgangen har fået nyt designet og der er blevet lavet plads til ekstra parkering.

Den rustfarvede Rockpanel facadebeklædning er meget iøjefaldende. Patrick Bours fra entreprenøren Van Wijnen sagde, “Pladerne skal leve op til visse brandspecifikationer. Rockpanel er allerede yderst brandhæmmende takket være dets kernemateriale, der består af komprimerede stenfibre fremstillet af vulkansk basalt sten. Så vi forslog, at arkitekten anvendte Rockpanel, og det indvilligede de i”.

Ser godt ud mange år frem

Ud over brandsikkerheden og de relaterede prisaspekter, spillede den lave vedligeholdelse af pladerne også en stor rolle, for Wonen Limburg. Rockpanel pladerne har en meget holdbar overflade og bevarer det originale, friske udseende i mange år. Denne egenskab var bestemt også meget vigtig for arkitekten. En yderligere fordel var, at efter ca. seks uger fik de ubehandlede skæringskanter en naturlig farve, hvilket fuldender looket.

En ekstra men charmerende effekt

Dette projekt er særligt for Rockpanel, fordi den nye Rockpanel Stones beklædning med mineralrust overfladen blev anvendt for første gang. De 8 mm tykke, rustfarvede plader leveres i forskellige størrelser for at holde afskæringsspildet på et minimum. I alt 800 m² plademateriale blev installeret, ikke bare på den udvendige facade med også på trappen og baldakinen ved hovedindgangen.

Da det ville være unødvendigt at erstatte alle lægterne, som var i fin stand, fastgjorde entreprenøren facadepladerne på den eksisterende træramme. Patrick Bours udtalte, ”Vi anvendte et forbandt, der efterlod 8 mm lodrette samlinger mellem pladerne. Vi har også lavet en diskret bølge i facadepladerne, så de var nemmere at placere på den eksisterende ramme, og giver bygningen endnu mere charme.

Skønt entreprenøren Van Wijnen ofte har anvendt Rockpanel facademateriale, var det første gang Patrick Bours arbejdede med det, og han er meget tilfreds med det endelige resultat, ”... det blev præcis som arkitekten og kunden ønskede det.” Han ser tilbage på et tilfredsstillende samarbejde med Rockpanel teamet. “… de viste os, hvordan pladerne skulle fastgøres og forklarede, hvordan de skulle sømmes på lægterne. Det gik rigtigt godt”.

rockpanel