Fra 70’er hus til bæredygtig designerbolig

I boligkvartererne omkring Weert (Holland) står der mange huse fra 70’erne. Blandt alle disse huse er der et som man lægger særligt mærke til. Med dets moderne, stramme design virker det som om, at huset kommer fra et andet kvarter og er flyttet til Prinsenhof-kvarteret. Men intet er mindre sandt. Arkitekt Geert-Jan Kwaspen fik til opgave at forvandle 70’er-boligen til en designerbolig, der opfylder bæredygtighedskravene anno 2020. Han brugte Rockpanel facadeplader til at konstruere skallen om huset.

Renovering eller nybyggeri?

Boligen fik en ny luksuøs og moderne udstråling takket være den stramme hvide pudsede gavl og de moderne grå facadeplader fra Rockpanel. Hvorfor ikke bare bygge et nyt hus? Kwaspen forklarer: ‘Bygherren lagde vægt på, at han på forhånd kendte kvarteret. F.eks. supermarkedets og skolens placering i forhold til huset. Den slags er vanskeligere at kontrollere på forhånd, når der er tale om nybyggeri. Derudover bor beboerne nu dejligt tæt på centrum.’’

Før renoveringen:

Efter renoveringen:

Indpakket bolig

Det vigtigste formål med renoveringen? At skabe mere plads til beboerne, men først og fremmest: øget bæredygtighed. Huset havde hidtil været opvarmet med radiatorer. Det var heller ikke isoleret. Der skulle med andre ord en del til for at få huset til at opfylde fremtidens krav til bæredygtighed. Selve indretningen skulle kun tilpasses i begrænset grad, og derfor valgte Kwaspen at pakke huset ind i et ekstra lag. “Vi har kombineret det æstetiske aspekt med det installationstekniske. Ledninger, kabler og kanaler sidder nu mellem den oprindelige murstensfacade og den nye facade, for der var ikke plads til dem indvendigt i huset.”

Bæredygtig ventilation

Til ventilationen blev det også valgt at arbejde med en særlig metode. Arkitekt Kwaspen fortæller: “Vi har installeret luftindtag i haven. Derfra hentes ventilationstilførslen 25 meter under jorden. På den måde for opvarmes eller -afkøles luften ved hjælp af jordbundstemperaturen. En effektiv og nem løsning.”

Linjespillet sørger for i enhed

For at lave plads til et stort åbent køkken valgtes det at integrere den tidligere overdækkede terrasse der stødte op til huset. Der blev bygget et nyt halvtag på bagsiden af huset. Herved opstod en linje der løber rundt om hele boligen via taglinjen.

Boligens gavl er pudset, hvilket passer godt til boligens stramme udstråling. Kwaspen ønskede at understrege husets stramme moderne linjer. Derfor valgte han at arbejde med Rockpanel til beklædningen af gavlen med fordøren. Han kendte allerede Rockpanel, og vidste hvad der var muligt. Kwaspen: ‘Den største fordel er, at pladerne er nemme at bearbejde og kan limes næsten sømløst på gavlen. Taget er dækket af keramiske tagsten som farvemæssigt passer perfekt til pladerne fra Rockpanel. Man har virkelig fornemmelsen af at halvtaget løber videre over taget og ned langs gavlen.’’

Vellykket renoveringsprojekt

Renoveringsprojektet var en omfattende opgave, men Kwaspen ser med tilfredshed tilbage på projektet. Hele projektet blev realiseret på et år fra ansøgning til udførelse. Det skyldes blandt andet det gode samarbejde mellem alle parterne. Mægleren bidrog med ideer , og også installationsrådgiverens ekspertise var mere end velkommen med henblik på at lade boligen opfylde standarderne for 2020. Ikke alene bygherren og arkitekten er tilfredse, men også det bygningsæstetiske udvalg var imponeret. Kwaspen: ‘’Boligen er blevet et ægte bæredygtighedsprojekt takket være alle installationerne. Udvalget er meget optimistisk med hensyn til mulighederne for at forbedre denne slags gamle boliger på alle mulige måder. Denne bolig er et eksempel på at man virkelig kan få noget smukt ud af det.’’

 

rockpanel