Dynamisk facade lyser op i Winterthur

I Winterthur i Schweiz er et boligbyggeri gået hen og blevet et af områdets arkitektoniske vartegn. Den knaldgule farve får byggeriet til at skille sig ud fra mængden.

Den dynamiske facadefarve udgør i dag et væsentligt designelement, men interessant nok stod det ikke helt klart fra begyndelsen, at facaden skulle have så markant en farve eller overhovedet være ensfarvet. 

Et ideelt boligområde

Boligprojektet består af i alt 45 lejligheder fordelt på 4 bygninger. Når man ser bygningerne i deres omgivelser, er det tydeligt, at valget af de gule Rockpanel Colours er det helt rigtige. Bygningerne ligger i et stort grønt område med legepladser og er det ideelle sted for børnefamilier i Winterthur.

Opfylder kravene til lavenergibyggeri i Schweiz

Projektet er kendetegnet ved, at det opfylder de strenge schweiziske Minergie-standarder for lavenergibyggeri. Designteamet hos Bänninger Partner Architekten undersøgte en række materialeløsninger til facaden, herunder træ, glas og puds, samt adskillige løsninger i uigennemsigtige plast, før de blev opmærksomme på pladematerialet Rockpanel.

Efter designteamets indledende forespørgsel på produktet blev de af den schweiziske Rockpanel-partner INOPAN hurtigt forsynet med tekniske oplysninger samt omfattende support og et bredt udvalg af vareprøver i forskellige farver. Ifølge projektarkitekt Gérard Wolf var dette afgørende for, at de kunne hjælpe kunden med at vælge dette produkt til projektet.

Byggemateriale til lavenergibyggeri

Arkitekterne hos Bänninger Partner Architekten havde i lang tid arbejdet med præfabrikeret træ og lavenergiløsninger. De blev positivt overraskede over fordelene ved Rockpanel. De var især imponerede over produktets store formatstørrelser og det store udvalg af farver og designs.

Andre vigtige fordele for arkitekterne var omkostningseffektivitet, brandsikkerhed, holdbarhed og designnøjagtighed. Gérard Wolf: "Set ud fra et perspektiv om økologisk byggeri er produktets bæredygtighed og dets emissions- og forureningsfri sammensætning værd at bemærke – og noget, der passer rigtig godt ind i vores koncepter."

Nem og hurtig installation

Eugster Holzbau, installatøren på projektet, var også glad for produktet på grund af den nemme håndtering. Facadepladernes lave vægt skilte sig ud, og bore- og fræsearbejdet gik som en leg.

Iøjnefaldende facadefarve

Planen var oprindelig at anvende en kombination af forskellige glade farver. Efter at have rådført sig med kunden valgte arkitekterne dog en klassisk ensfarvet facade. Intentionen var klar for alle – facadens farve skulle tiltrække mest mulig opmærksomhed. Og en ting er helt sikker: Det gør den! De knaldgule boligblokke er blevet et ægte vartegn i Winterthur.

rockpanel