Innovativt vandland i Polen vækker opsigt

Park Wodny i Tychy i Polen har både kamæleoneffekt og er energieffektiv

Wodny Park i Tychy er det mest energieffektive vandland i Polen – og måske endda i hele Europa. Den innovative bygning, som har vundet adskillige priser, giver betegnelsen "farverig" en helt ny betydning. De spektakulære facader, som er beklædt med Rockpanel Chameleon, tiltrækker stor opmærksomhed med sin kamæleoneffekt.

Facade inspireret af Paprocany-søens våger

Arkitektduoen, som består af Paweł Kobierzewski og Andrzej Truszczyński, ville tegne en bygning, der passer perfekt ind i landskabet omkring Tychy. I forhold til resten af Schlesien-regionen en Tychy en forholdsvis ung by, som på mange planer er inde i en dynamisk udvikling. En af de primære inspirationskilder var Paprocany-søen. Som følge heraf blev flydende former og bølger, der brydes, et tema i arkitekturen.

Arkitekt Andrzej Truszczyński fortæller: "Vores mål var at skabe det mest unikke design. Noget, der ville skille sig ud fra alle andre fritidsparker af samme type. Vi søgte efter elementer, der ville appellere til indbyggerne. Det var ikke nemt at finde et hovedtema, der ville være foreneligt med de grønne omgivelser syd for byen. Til sidst fandt vi inspirationen lige uden for Tychys hoveddør. Vi valgte at referere til naturen og de dynamiske bølger på Paprocany-søen, som folk er meget stolte af."

Forbløffende farveskiftende facade

Facadebeklædningen på Wodny Park er et af bygningens mest karakteristiske og iøjnefaldende elementer. De farveskiftende plader dækker næsten hele den ellipseformede bygning. De changerende plader afspejler helt perfekt det skiftende farvespil i søens overflade, hvis nuancer også ændrer sig med årstiden, solens intensitet og beskuerens synsvinkel.

Arkitekt Paweł Kobierzewski: "Takket være pladerne fra Rockpanel lykkedes det os at opnå dette unikke udtryk  i facaden, som helt fra starten har været det springende punkt. Afhængig af synsvinklen og lysets indfaldsvinkel udspiller der sig et imponerende farvespil for beskuerens øjne. Bygningen er tegnet i ellipseform, hvilket yderligere styrker den kamæleoneffekt, vi har skabt."

Andrzej Truszczyński tilføjer: "I vores søgen efter nye og usædvanlige løsninger på markedet faldt vi over Rockpanel Chameleon facadebeklædning. Produktet imponerede både os og investoren og passede perfekt til den innovative tilgang til projektet. Den effekt, der er opnået, er helt fantastisk, og har gjort det muligt for os at sætte nye standarder for arkitekturen."

Energieffektive bygninger: Biogas dækker hele energiforbruget

Opvarmning og elektricitet er store udgiftsposter for et vandland. Derfor var det afgørende at opnå de højeste energistandarder. I Wodny Park gik de således skridtet videre og gjorde bygningen 100% energineutral takket være rensningsanlægget i Tychy. Den biogas, der produceres her, føres gennem en seks kilometer lang rørledning og ind i vandlandet, hvor der genereres elektricitet. Den overskydende energi overføres til det kommunale netværk og leverer ca. en syvendedel af byens energi.

Trafikpropper og titel som "årets byggeri"

Bygningen, som stod færdig i 2018, viste sig at blive en populær attraktion for offentligheden. Andrzej Truszczyński: "Selv i montagefasen opstod der trafikpropper på gaderne omkring vandlandet. Indbyggerne stoppede op for at se på den nymonterede facade og tage billeder. Det skabte straks store forventninger og var en god reklame for den kommende facilitet. Hvis det ser så spektakulært ud udefra, så må det jo være endnu bedre indeni!"

I arkitektbranchen blev der også taget godt imod bygningen. Den vandt førstepræmie i den prestigefyldte konkurrence "Årets byggeri 2017" samt "Storslåede schlesiske bygninger 2018", som uddeles af det schlesiske byggerikammer. Projektet har desuden modtaget en række priser i løbet af implementeringsfasen. 

rockpanel